The Iceman

Wim Hof

Wim Hof, beter bekend als de Iceman, is geboren op 1 kilometer van de Duitse grens, en twaalf van de Belgische, in de plaats Sittard (Limburg).

Al vroeg in zijn jeugd raakte hij geïnteresseerd in het esoterisme, Boeddhisme, Hindoeïsme, Indianen, Masaii, natuurvolken, tradities, culturen en talen (communicatie). Dat allemaal opgroeiende in een groot katholiek geaard gezin, 6 broers, twee zussen, en zijn ouders, Pappa en Mamma

Wim;

De hang naar het esoterische was eigenlijk een hang naar datgene wat ik mystiek vond, de mystiek die in een ieder van ons zit, het leven. Dat resulteerde door het aangaan van allerlei uitdagingen als spiegel van de Ziel.

Elke uitdaging is het doorbreken van remmingen, angsten, inhibities, en alles waardoor de volledigheid van mezelf aanwezig is om de uitdaging in te gaan, in vertrouwen en kracht.

Om een verticale rots zonder touwen te beklimmen zal je geen angst voor hoogtevrees moeten hebben. Alles onder controle krijgen, is het wegnemen van de gronden die hoogtevrees veroorzaken, het wegnemen van inhibities. Dat is een proces die ik na veel uitdagingen aan te zijn gegaan, steeds weer z’n eigen karakter kennen, en als zodanig in kaart gebracht heb. Voordat zo een klim begint moet je al klaar zijn, geestelijk opgeruimd, waardoor je het volledige vermogen van jezelf ten alle tijde kan aanwenden.

De rots ziet vallen die je niet met je ogen zag.

Het vertrouwen dat gepaard gaat met het succesvol aangaan van die uitdagingen, is een vertrouwen omdat je bewust ervaart dat alles werkt op de juiste manier.

Welke manier; Het in werking stellen en verbinden van het zenuwstelsel, immuunsysteem, bloedcirculatie, hart en geest, als één wezen…

Opdat we niet vervallen in abstractie en gefilosofeer wil ik vermelden dat deze stelling wetenschappelijk op meerdere vlakken is beproefd. Het blijkt namelijk dat ik het autonome zenuwstelsel kan beïnvloeden, iets wat normaalgesproken niet kan.

Het autonome zenuwstelsel regelt de hartslag tijdens de slaap, het ademen, de bloedcirculatie, mede beïnvloedt het de ontspanningsprocessen (onderbewustzijn) in de geest. De aderen in het lichaam worden ook door het AZS (Autonome Zenuw Stelsel) geopend en gesloten. Door jarenlange training kan ik ze mede sluiten en openen, door het aansturen van de hypothalamus. Dat is in principe eenvoudig te begrijpen.

Wiskunde en de kennis van Wiskunde ligt in een bepaald gebied van de hersenen die we door leren activeren. De Hypothalamus is een ander gebied van de hersenen die door andere oefeningen aangestuurd kan leren worden.

Angsten en inhibities zijn een soort verkeerd opgeslagen emoties/reacties die in de hersenen een psychosomatische werkelijkheid kennen. Deze kunnen weggenomen worden door specifieke oefeningen te doen, voor elke angst, remming e.d. hebben we het vermogen om deze weg te nemen om tot een vrij stromend geheel te komen.

Ik persoonlijk heb dit geleerd door me in de harde natuur te spiegelen. Door je angst tot volledig vermogen komen, kent zijn duidelijke modus die bij mij door de harde natuur geslepen en gemodelleerd is, en verworden tot een aantal technieken. Deze technieken zijn nu ook wetenschappelijk bekeken.

Al vele jaren verricht Wim in samenwerking met o.a. BBC, National Geographic, Discovery Channel, prestaties:

 • Onder ijs zwemmen op één ademteug
 • Halve marathon rennen op blote voeten, door sneeuw en ijs
 • Marathon rennen in een korte broek boven de Poolcirkel
 • Klimmen tegen verticale rotswanden
 • In ijs staan
 • Aan een vinger hangen op 1500 meter
 • Hoogterecords in het beklimmen van bergen in korte broek
 • Hittetesten waarbij de kerntemperatuur op peil blijft
 • En andere uitdagingen

Ondertussen heeft Wim Hof 20 Guinness World Records!

Wetenschap

In verschillende documentaires is Wim ook wetenschappelijk onderzocht, te weten;

 • Koude fysiologisch onderzoek in Oulu (Finland) olv Prof. Oksa
 • Bloedonderzoek tijdens meditatie en ademhalingsoefeningen in New York olv Dr. Kevin Tracey
 • Tien records in ijs staan olv koude fysiologen en doktoren, met verbazende bevindingen
 • Radboudziekenhuis, koude fysiologisch onderzoek tijdens ijsimmersie OLV Prof. Hopman en team
 • Bloedonderzoek tijdens meditatie en ademhalingsoefeningen in het Radboud ziekenhuis OLV Prof. Netea en Prof. Stick
 • Koude fysiologisch onderzoek TNO olv Prof. Daanen

Uit verschillende onderzoeken is gebleken dat Wim invloed kan uitoefenen op zijn zenuwstelsel, bloedcirculatie, hart, en immuunsysteem.

Omdat niemand zoveel disciplines in de koude en hitte heeft ondergaan en deze heeft laten onderzoeken, zijn er bevindingen die de normale fysiologische werkelijkheid van de mens in een ander daglicht gebracht hebben.

Wim; ik zelf ben er van overtuigd dat iedereen kan wat ik kan, het verschil ligt echter dat ik door training verder ben dan de gemiddelde mens.

De gevolgen van het aanleren van de technieken die aan de basis liggen van de prestaties en wetenschappelijke resultaten, zijn;

 • Beter contact met het zenuwstelsel
 • Beïnvloeden kunnen van het immuunsysteem
 • Bloedcirculatie die beter verloopt door gerichte training van het openen en sluiten van het aderengestel, en het geestelijk (wil) kunnen beïnvloeden
 • Groter vermogen krijgen door specifieke ademhalingsoefeningen
 • Concentratievermogen en doelgerichtheid verbeteren
 • Vertrouwen in eigen kunnen beseffen en bewust ontwikkelen

Wim Hof heeft verschillende boeken geschreven en geeft nu Workshops voor zowel Particulieren als bedrijven. Voor meer informatie kunt u via het menu door onze website browsen of via onderstaande links doorverwezen worden.

Bezoek onze website Innerfire voor meer informatie betreft Wim Hof